Καλως Ηρθατε

myanimations.gr

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΑΣΠΟΝΔΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

 





ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΕΝΑΣ ΑΣΠΟΝΔΟΣ ΕΧΘΡΟΣ


Ο εγωισμός επιδιώκει τη μοναξιά για να ξεφύγει την υποταγή...

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας, ο οποίος είχε έναν ανθισμένο κήπο, όπου έπαιζαν τα παιδιά του χωριού. Ο γίγαντας, όμως, ήταν πολύ εγωιστής και ήθελε τον κήπο αποκλειστικά για τον εαυτό του. Έχτισε, λοιπόν, μια μεγάλη μάντρα και απαγόρευσε στα παιδιά να μπαίνουν μέσα. Όταν έμεινε μόνος του και είδε τον κήπο μαραμένο, συνειδητοποίησε την απερισκεψία του και αναθεώρησε...... 

Ο εγωισμός είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι έχουμε. Εάν εξετάσουμε προσεκτικά τον εαυτό μας, θα ανακαλύψουμε ότι όλοι μας φερόμαστε εγωιστικά σε κάποιες στιγμές. Όταν υιοθετούμε εγωιστική συμπεριφορά, βάζουμε σε πρώτη μοίρα το εγώ μας. Αγαπάμε υπέρμετρα τον εαυτό μας και ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά και σε υπερβολικό βαθμό για τις δικές μας ανάγκες, το ατομικό μας συμφέρον και τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα .Ο εγωισμός δεν είναι πάντα κακός. Το να σκεφτόμαστε, να σεβόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας, να ικανοποιούμε τις ανάγκες και επιθυμίες μας και να διεκδικούμε όσα μας ανήκουν μέσα σε ένα κοινωνικά αποδεκτό όριο είναι θέμα επιβίωσης και θεωρείται απόλυτα υγιής μορφή εγωισμού. Όταν, όμως, δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, δεν συμβιβαζόμαστε ποτέ, συμπεριφερόμαστε αυταρχικά, γινόμαστε σκληροί και απάνθρωποι, έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις από τους άλλους και προκαλούμε ενοχικά συναισθήματα με στόχο να προσελκύουμε τη μόνιμη προσοχή, τότε ο εγωισμός γίνεται παθολογικός και δημιουργεί προβλήματα. Δεν μας αφήνει να έχουμε υγιείς σχέσεις, αφού κάθε μας κίνηση συνοδεύεται από ανασφάλεια, αίσθημα κατωτερότητας, ζήλια, κτητικότητα, ανυπομονησία, έντονο ανταγωνισμό, αλλά και από μια γενικότερη τάση να εγκαταλείπουμε μπροστά στις δυσκολίες. Ο κακός εγωισμός μάς ωθεί να απαιτούμε συνεχώς αποδείξεις αγάπης και εκτίμησης και να επιζητούμε την αναγνώριση και την επιβεβαίωση. .Πολλές φορές, σε μια σχέση συμπεριφέρονται και τα δύο άτομα εγωιστικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές συγκρούσεις και εντάσεις και ενδεχομένως η σχέση να οδηγηθεί ακόμα και στον χωρισμό. Εάν δεν υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και αλληλοσεβασμός, καθώς και η πρόθεση να μπει ο ένας στη θέση του άλλου, τότε η ρήξη είναι μια από τις πιθανές καταλήξεις της σχέσης.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός εγωιστή; Τι προκαλεί ο εγωισμός όταν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη σχέση; Και πώς μπορεί τελικά να την διαλύσει; Γιατί το μόνο σίγουρο ειναι οτι ο χωρισμος θα έρθει πολύ σύντομα . Το δυστύχημα είναι για αυτόν που βρίσκεται απέναντι απο εναν εγωιστή χαρακτήρα . Εχω βρεθεί με τέτοιον άνθρωπο και τα ασχημα χαρακτηριστικά που βρήκα σε εναν εγωιστή ειναι  πως δεν παραδεχεται  ποτε τα λαθη του ..δεν κανει ποτε υποχωρησεις ..θελει να εχει παντα δικιο... κατηγορει τους αλλους για τα λαθη του ...δεν μοιραζεται ευκολα ..θεωρεί πως ειναι ανώτερος και επομενος αυτος ο σωστος και οι υπόλοιποι λαθος...μα το πιο σημαντικο απο ολα ειναι οτι αδιαφορει για τον συναισθηματικο αντικτυπο των πραξεων του στους γυρω του . Και ποσο μαλλον οταν προκειτε για σχεση .. Να αδιαφορει για τον συναισθηματικο κοσμο του ανθρωπου του οποιου υποτιθεται οτι αγαπαει??? ποσο σκληρο .... Ο εγωισμός σε εμποδίζει από το να δημιουργήσεις μια ποιοτική και βαθιά επικοινωνία με τη σύντροφό σου. Ακριβώς λόγω του ότι δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε ουσιαστικά, δημιουργούνται συχνές εντάσεις και διαμάχες στη σχέση. Ο εγωισμός μπαίνει εμπόδιο στο να ακούσετε πραγματικά τι έχει να πει ο άλλος, καθώς ο καθένας σκέφτεται μόνο αυτό που θέλει να πει εκείνος.

Επίσης, επειδή οι εγωιστές έχουν την τάση να κατηγορούν τους γύρω τους, πολύ δύσκολα θα γίνουν ενεργητικοί ακροατές. Επειδή ο εγωιστής κοιτάει μόνο να είναι καλά εκείνος και αδιαφορεί για τα συναισθήματα που δημιουργούν οι πράξεις του στους άλλους, αρνείται να μπει στη θέση του συνομιλητή του και να αντιληφθεί το πώς μπορεί να τον κάνει να νιώθει.

Κι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. Εάν δεν υπάρχει ενσυναίσθηση σε μια σχέση, τότε θα δημιουργούνται διαρκώς τοξικά και αρνητικά συναισθήματα. Ο ένας ή και οι δύο θα νιώθουν μονίμως αδικημένοι και ότι δεν ενδιαφέρεται ο/η σύντροφός τους για το πώς νιώθουν.Σε μια υγιή σχέση, τα άτομα θέλουν και επιδιώκουν να είναι και να νιώθει καλά ο/η σύντροφός τους.

Εάν λείπει αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι, τότε η σχέση μετατρέπεται σε καταστροφική . Ειχα διαβασει καπου πως οταν ο εγωισμος μπαινει απο την πορτα τοτε η αγαπη βγαινει απο το παραθυρο. Τωρα πλεον εχω καταλαβει την σημασια αυτη . Τι χοιροτερο απο αυτην την καταστροφικη κατασταση του εγωισμου?? Ειναι αδικο ομως για τον εγωιστη ολο αυτο . Η κριση του ΕΓΩ του πολλες φορες του θωλωνει το μυαλο και νιωθει οτι κυνδινευει για να μην αποκαλυφθει ο ευαλωτος εαυτος του . . Νιωθει να χανει τον ελεγχο ..Φοβαται να μην πληγωθει .. Φοβαται μην προδωθει .. Νομιζει πως μαζι με την αγαπη του θα φυγει και ενα κοματι της ψυχης του . Για αυτο και στηνει τεραστια τειχη γυρω απο την καρδια του .. Δημιουργει ενα κλουβι και μενει κλεισμενος στο κλουβι του και απομακρος απο ολους .. Αυτο βεβαια τον ποναει αφανταστα .. Αλλα η υπερηφανεια του και ο εγωισμος του σκωτωνει καθε αλλη αντιδραση .. Χρειαζονται ομως και αυτοι οι  ανθρωποι αγαπη .... Και χρειαζονται περισσοτερη φτοντιδα ... 


jimpapas32

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου